Om Oss

Välkommen till Filborna Arena
Helsingborgs bredaste gruppträningsutbud och över 9000 kvm träningsglädje för hela familjen.

Filborna Arena – träningsglädje för alla

 

Oavsett om du är ung eller gammal, spinningentusiast, gymråtta, dansälskare eller simmare, så finns vi här för dig genom hela livet. Tillsammans med Helsingborgs Simsällskap som en ideell idrottsförening och vår ägare, arbetar vi för vikten av simkunnighet och mot ett friskare Helsingborg.

 

 


 

Filborna Arena är stolt sprungna ur Helsingborgs Simsällskap, en ideell idrottsförening som grundades 1907, och idag en av Sveriges främsta simklubbar. Helsingborgs Simsällskap tog år 1992 över driften av Filbornabadet och grundade bolaget som idag heter Filborna Arena AB. 2010 gjordes ännu en stor satsning – vår toppmoderna träningsanläggning, Filborna Arena, som erbjuder en komplett träningsupplevelse för hela Helsingborg.

 

Vi på Filborna Arena arbetar ständigt för utveckling genom återinvestering i koncernen, för att vara den självklara träningsanläggningen i Helsingborg. Hos oss kan du träna ute, inne och i vatten. Vi erbjuder Helsingborgs bredaste gruppträningsutbud för hela familjen och träningsutrustning av högsta kvalitet. Vi värnar om hela familjens hälsa och erbjuder familjeträning som engagerar både unga och gamla. Tillsammans med Helsingborgs Simsällskap arbetar vi för att sprida vikten av simkunnighet – en livsviktig färdighet för både barn och vuxna.

 

Vi är mer än bara ett gym. Filborna Arena är en plats där tradition och innovation möts, där gemenskap och hälsa går hand i hand. Vi finns här för dig genom livets med- och motgångar, som en stöttepelare från barnsben till ålderns höst. Kom och upplev träningsglädjen med oss!

På Filborna Arena arbetar vi för att vara en trygg punkt och en plats där du kan vara dig själv och värna om din hälsa, från topp till tå. Vår vision är att vara den självklara träningsanläggningen och att aktivt bidra till ett friskare Helsingborg genom att erbjuda träningsmöjligheter som är tillgängliga för alla – oavsett ålder eller träningsnivå.

Tillsammans med Helsingborgs Simsällskap arbetar vi för att främja en aktiv livsstil och sprida vikten av simkunnighet, för att hela staden ska kunna leva ett tryggare liv. Vi strävar efter att vara det främsta valet för träning och hälsa i Helsingborg, genom att förena innovation och tradition i en gemenskap där varje individ kan nå sin fulla potential. Vi siktar, tillsammans med dig och alla våra medlemmar, mot ett hälsosamt och tryggt Helsingborg.

Sedan 2010 har vi utvecklat vår träningsanläggning på många olika sätt genom ombyggnationer och satsningar för att erbjuda hela familjen träningsmöjligheter. Vi strävar alltid efter att utvecklas och förbättras som ett led i arbetet mot ett friskare Helsingborg. Genom våra förändringar och år av utveckling står alltid en sak säker – vi arbetar alltid för ditt och alla medlemmars bästa.

Filborna Arena utgör tillsammans med Helsingborgs Simsällskap som en ideell idrottsförening och ägare en stark koncern, som arbetar för att främja ditt välbefinnande, din simkunnighet och din hälsa för livet.

Vår resa började redan 1907, då ett gäng entusiastiska herrar grundade Helsingborgs Simsällskap, sedermera känt som HS. Under 1900-talet växte HS till att bli en av Sveriges främsta simklubbar. En av våra mest lysande simstjärnor var Sally Bauer, som första skandinav att simma över Engelska kanalen satte Sverige på kartan och inspirerade generationer av simmare. Idag hedrar vi hennes gedigna karriär och arv genom vårt nära samarbete med Sally Bauers förskola, Sally Bauerskolan och Sally Bauerskolans Högstadium.

År 1992 tog Helsingborgs Simsällskap över driften av Filbornabadet och grundade bolaget som idag heter Filborna Arena AB

År 1996 grundade HS Helsingborgs ledande skolor med fokus på simning – Sally Bauerskolorna.

Sally Bauerskolans Förskola
Sally Bauerskolan (F-6)
Sally Bauerskolans Högstadium (7-9)

 

Vid denna tidpunkt köper Helsingborgs Simsällskap vår anläggning av kommunen, inför den kommande satsningen; att skapa en komplett träningsanläggning för hela Helsingborg.

Drygt 100 år efter start tog HS ett nytt stort steg. År 2010 invigde vi Filborna Arena – vår toppmoderna träningsanläggning, i samma veva som den nya tävlingsbassängen invigdes. Denna satsning gjordes inte bara med syftet att stärka simverksamheten, utan även för att aktivt främja hälsan för alla åldrar, i riktning mot ett friskare Helsingborg.

7 år efter invigningen av den nya arenan kände vi att det var dags för något nytt – en utbyggnad för att kunna välkomna fler medlemmar och erbjuda en ännu mer kvalitativ träningsupplevelse. Denna utbyggnad innebar nya omklädningsrum tillhörande gymmet, en stor extra yta uppe i gymmet där vår konditionspark nu finns och nya kontor till våra medarbetare.

AI-baserad träning och Svenska Mästerskapen

Dags för nästa satsning – vi följer teknikens spår, och välkomnar Sveriges främsta simmare.

I augusti 2024 inviger vi vårt nya träningskoncept Filborna Express – automatiserad och personligt anpassad cirkelträning. Denna satsningen görs i syfte att återinvestera i vår anläggning, och för att erbjuda våra medlemmar en ny träningsupplevelse. Ett led i vårt arbete mot att vara Helsingborgs självklara träningsanläggning, där du kan göra alltifrån att lära dina barn att simma, delta i gemenskap och gruppträning, till att erbjuda dig själv egentid och en möjlighet att ta hand om din kropp.

 

I November 2024 välkomnar vår anläggning och Helsingborgs Simsällskap sveriges främsta simklubbar och simmare till SM/JSM 2024.

Vårt tredje mästerskap som vi är otroligt stolta över att få vara värd för.

Medlemsberättelser

Doris, 89.

En av våra mest trogna medlemmar, Doris, har tränat hos oss sedan starten 2010, och 14 år senare befinner hon sig på arenan minst 4 gånger i veckan. Vi fångade henne en tisdagsförmiddag i juli innan hon skulle in på ett Soft Yoga-pass med Ingela.

Hur kommer det sig att du valde att teckna medlemskap på Filborna Arena 2010?

– Jag har bott i Amerika i över 30 år, men kom tillbaka till Helsingborg 2010 och då rekommenderade min kära vännina som gick på vattengympa här, att jag borde komma till Filborna Arena och er då nya träningsanläggning.

Hur hamnade du i USA?

– Jo det var så att min man spelade golf, och då blev det att jag följde med honom dit. Innan dess hade jag tränat mycket tennis, och gymnastik i Ling i många år. Jag åkte runt i europa och tävlade i gymnastik, i hopp och bom. När jag sedan bodde i Amerika tränade jag också mycket tennis, och då fick vi till oss av instruktörerna att ha många bollar på oss som tyngd för extra träning. Det är väl därifrån mitt intresse för träning och hälsa kommer. 

Vad betyder träning för dig?

Träning har betytt mycket för mig hela livet, jag har ju alltid varit aktiv. Och såhär på senare år när jag blivit stel i lederna och fått atros, du vet sådant som kommer med åldern, så har jag fattat mer tycke för Yoga i olika former, core soft och vattengympa. Det är bra för att mjuka upp lederna och hålla igång, för tränar jag inte blir jag stillasittande och kroppen stelare. 

 

Skulle du säga att träning är viktigt genom hela livet?

– Ja, verkligen. Att träna hjälper en på många sätt, inte bara fysiskt. Man har något att se fram emot och något som håller en sysselsatt. Sen får man anpassa träningen efterhand och försöka hitta det som passar en. Jag har tränat många olika klasser under åren, bland annat cirkelpass, men insåg sen att Hot Yoga och Yoga Soft passar mig och min kropp allra bäst numera. Och vattengympa såklart! 

 

Avslutningsvis, vad gör du helst när du inte tränar hos oss?

– Oh ja, bra fråga.. det är nog att läsa. Jag gillar deckare och spänning, det är underhållande. Innan läste jag ju många amerikanska böcker, och nu är det ju bara svenska. Jag gillar variationen. 

 

Tusen tack för din medverkan Doris, lycka till på Yogan nu!

– Ja tack, lycka till du med!

___

Doris är en trogen medlem som ligger oss varmt om hjärtat på Filborna Arena, och vi är så glada över att ha dig här. Vi hoppas att du fortsätter inspirera andra att värna om sin hälsa och att du fortsätter sprida din träningsglädje här hos oss!

Bli medlem du också!